Trädgårdsmästarinnor nominerad till Årets Trädgårdsbok 2023!

I år 20-årsjubilerar utmärkelsen Årets Trädgårdsbok, och "Trädgårdsmästarinnor" finns bland de 11 böcker som fackmannajuryn valt att nominera av 54 inkomna titlar! "Trädgårdsmästarinnor" är skriven av mig och Inger Olausson, och formgiven av Kristin Lidström. 

I fackmannajuryn ingår ledamöter för Stockholms Gartnersällskap samt ett antal experter som kompletterar juryn. Priset instiftades 2003 för att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité och fokusera på att höja kvalitén på svensk trädgårdslitteratur.

Från Gartnersällskapets hemsida:

Trädgårdsmästarinnor : hundra år av kamp för jämställd trädgårdsutbildning
Författare: Boel Nordgren & Inger Olausson
Förlag: Bokförlaget Arena

Skildringen i ”Trädgårdsmästarinnor” inleds på 1860-talet då frågan om kvinnor inte bara skulle kunna ägna sig åt trädgårdssysslor utan utbildas inom trädgårdsyrket började diskuteras. De första utbildningarna startades först kring sekelskiftet 1900. Boken följer utvecklingen in på 1960-talet. Ett stort antal trädgårdskvinnor och deras insatser lyfts fram, liksom de olika faktorer i samhället som påverkade utvecklingen på utbildningsområdet och kvinnornas professionella villkor. Med personligt engagemang tecknar Inger Olausson och Boel Nordgren utifrån minnen, tidskrifter, fotografier och annat arkivmaterial en ny historia som bidrar med en välkommen och välbehövlig perspektivförskjutning på trädgårdsprofessionens historieskrivning.