Bondbönor är min grej

Vackra, goda, nyttiga, charmiga och med en intressant historia. De är till och med fina så här; nyligen uppkomna, ståendes i en halvsned rad sent en kväll i Hofterup. Sorten jag odlar i år heter 'Broddetorp'. Den skänktes till Programmet för odlad mångfald för några år sedan av Hanna Biljer som kommer från en gård vid Hornborgasjön. Bondbönan har odlats i familjen så länge hon kan minnas. Den blir ca 90 cm hög och har stadiga plantor med tämligen få sidogrenar. Den är medeltidig och bildar rikligt med långsmala böjda baljor som hänger från plantan.  

Jag gillar bondbönor helt enkelt. Är glad att jag fick riksantikvarien och Hallands landshövding att så varsin bondböna då de besökte Äskhult, samtidigt som jag satte in växten i en historisk kontext. Det kändes helt rätt - vi behöver ta alla chanser att uppmärksamma den betydelse som odling av köksväxter haft för hushållen historiskt, och den roll som kvinnor haft när det gäller denna typ av odling! 

Bondbönan tros ha kommit till Skandinavien någon gång under bronsåldern, det vill säga ca 1800-500 f.Kr. Den har varit en viktig ingrediens i traditionell husmanskost, och när äldre litteratur nämner bönor så är det ofta just bondbönor som avses (Nygårds & Wiking Leino, 2013, s. 110). Bondbönor användes ofta i soppor eller till bondbönsvälling. Här är ett recept från år 1873 på stuvade bondbönor och morötter med persilja:

”Wälska bönor tillagas sålunda: på wälska bönor, som ej äro för mycket wäxta, aftagas de så kallade naglarne sedan slår man kokt watten på dem, och då skalet börjar wilja lossna aftagas alla skal och de gröna kärnorne kokas i watten, uppstufwas med persilja och morötter, afredas med helt litet potatismjöl och salt. Har man wid afredningen råd sammanwispa ett par äggulor och ½ qwarter grädda samt litet socker och muskott blir anrättningen så mycket bättre” (Appeltofft, 1873, s. 51).

 

 

2016-05-2421.29.53.jpg 

Källor:
Appeltofft, Per Gustaf (1873) Trädgårdsbok för halländska allmogen, Halmstad: Appeltofft & C:o.
Nygårds, Lena & Wiking Leino, Matti (2013) Klint Karins kålrot och mor Kristins böna: om Fröuppropets kulturarv. Alnarp: SLU & POM