Häcken ska vara klippt innan midsommar. Så är det bara.

Firman Edlas Have har fått sitt namn efter Edla som levde här på gården under hela sitt liv. Trädgården anlades av hennes mor i början av 1900-talet, och den är vår egen privata lilla oas som egentligen inte har så mycket med verksamheten i firman att göra. Vi förvaltar trädgården (haven) för vår egen skull, men också för att hedra fina Edla.

Jag tänkte nu våga mig på något så vanskligt som att sammanfatta tre av Edlas (kanske viktigaste?) livsregler. Ta chansen och lär av någon som blev 96 år!

1. Lite skoj, lite allvar. Detta sa hon ofta, och ju äldre hon blev desto mer betoning på "skoj" blev det. Hon hade en härligt avslappnad inställning till livet som jag gillar skarpt. För visst borde vi alla sträva efter att utvecklas som människor även efter 90-årsdagen? Om vi nu blir så gamla, givetvis. Men det kanske vi blir om vi följer Edlas livsregel nummer två:

2. Ät sötsaker med måtta. "Måtta" betyder i det här sammanhanget ett (1) geléhallon per kväll. Göms i klänningsfickan på eftermiddagen och plockas fram strax innan sänggående. 

Och så slutligen, kanske det allra viktigaste:

3. Häcken ska vara klippt innan midsommar. Så här åtta år efter Edlas bortgång skulle vi aldrig ens tänka tanken att göra på annat sätt. OBS! Vi talar alltså om häcken ut mot vägen. Tack och lov finns det inte lika stränga regler för ställets övriga häckar, de klipps vid högst varierande tillfällen och i högst varierande grad. Åtminstone har jag valt att tolka regeln så, för annars skulle jag inte ha orkat lyfta ett enda glas på midsommarfesten. Men så har jag ju långt ifrån lika starka armar som Edla hade vid min ålder. Vi lever väldigt olika liv - hon i ett jordbruk och hushåll där väldigt mycket gjordes för hand, och jag till stor del framför datorn. Men häcken ut mot vägen lyckades jag i alla fall klippa innan midsommar!