Höst i haven

Odlingarna har till viss del åsidosatts i år, eftersom vi fick en ny medlem i familjen i början av året. Vi har helt enkelt gjort vad vi orkat och hunnit med, och det har blivit ganska mycket av vissa saker, som potatis, brytbönor och vaxbönor, medan annat gått så där. Vi fick en ofantlig mängd äpplen i år, så just nu gör vi äppelmos på löpande band, både med socker till de stora i familjen, och utan till den lilla. Femåringens prydnadspumpor var en annan sak som växte väldigt bra. Inte så matnyttigt, men trevligt att titta på! Nu har vi små pumpstilleben liggande precis överallt.

Jordgubbar blev det nästan inga i år. Jag satte om större delen av plantorna i våras, och gjorde det kanske lite sent. Nu har de å andra sidan blivit jättefina, så vi ser fram emot ett rikligt jordgubbsår nästa år! Jag älskar att ha jordgubbar i frysen under vintern, så lite tråkigt känns det, men å andra sidan har vi en hel del infrysta hallon och björnbär som jag gör smaskiga smoothies av.

Tyvärr har mördarsniglarna invaderat trädgården från alla håll i år. De har väl egentligen inte förstört några växter, men blir de ännu fler så gör de kanske det, och dessutom är det inte så roligt att se sniglar titt som tätt. Vi har ännu inte börjat med medel utan kör manuell utrotning, och så hoppas vi på ett något mindre fuktigt år nästa år. När det är torrt väder så blir det snabbt ofantligt torrt här på våra sandiga jordar, och då trivs ju som bekant mördarsniglarna inte så bra.

Trots sniglar och en viss trötthet och tidsbrist så tycker jag det har varit ett bra trädgårdsår på många sätt. Och än är det ju inte slut. Just nu håller vi på och planterar häckar och buskar för fullt. Och så var det ju de där äpplena...

prydnadspumpor.jpg