Jag, Ulla Molin och sockerärter

Förra året arbetade jag och Anna Andréasson med en uppdatering av Vård- och skötselplanen för Ulla Molins trädgård i Höganäs. Det finns många saker som jag beundrar hos Ulla Molin (1909-1997) - inte minst hennes mångåriga redaktörskap för Hem i Sverige, men självklart även hennes fingertoppskänsla när det gällde trädgårdsdesign. Ulla Molin var, som oss alla, barn av sin tid och hon följde de strömningar som fanns. En viktig sådan var funktionalismen, och en viktig riktlinje under funktionalismen var i sin tur att trädgården inte fick innebära alltför mycket arbete. Allt fler gick under perioden 1930-ca 1965 ut i yrkeslivet, samtidigt som livsmedel blev lättare och billigare att köpa. Att lägga ned jobb på att odla grönsakerna själv ansågs av många, även Ulla Molin, som onödigt. Sockerärter var en av ganska få nyttoväxter som Ulla Molin kunde tänka sig att odla i sin lilla köksträdgård. Även kronärtskocka var värd odlingsmödan ansåg hon. Det skulle alltså vara grönsaker som gav en lite lyxigare känsla! Potatis, morötter och sådant kunde lika gärna köpas på torget eller i en affär...

Själv är jag givetvis också barn av min tid, en tid som nog får betraktas som en ny "grön våg", med ett ökande intresse för nyttoodling på alla fronter. Jag får nog säga att jag tycker det finns en hel del grönsaker som är värda att odla i det egna kökslandet, av väldigt många skäl - för att få obesprutade råvaror, för att det är billigare att odla än att köpa, för att även nyttoväxter kan vara vackra, osv... Just sockerärten får nog sägas vara praktexemplet på en växt där nytta kombineras med skönhet - den otroligt söta blomman som sedan blir en minst lika söt liten ärtskida. Som barnen älskar att plocka... Därför har jag länge låtit en sockerärtsblomma illustrera min firma Edlas Have. Att nytta kan kombineras med nöje och skönhet är för mig själva poängen med en trädgård.

Hur som helst: kanske kan sockerärten betraktas som Ulla Molins och min minsta gemensamma nämnare. Fin och god är den i alla fall. I år odlade jag sorten 'Dwarf Sweet Green'.